Afspraak maken? Bel 0318 591 260

Wie zijn wij?

Houtzagerij Pluim in Otterlo is een begrip in Otterlo, op de Veluwe en daarbuiten. Al twee generaties lang zetten wij ons in voor ons familiebedrijf dat eerst jarenlang gehuisvest was in het centrum van Otterlo.  Sinds 2015 is onze houtzagerij en houthandel gevestigd aan een ruim perceel aan de Apeldoornseweg, een van de ontsluitingswegen ten westen van de kern van Otterlo en daardoor goed toegankelijk voor vrachtverkeer.

De broers Tinus en Jan Pluim zijn in 1970 met de houtzagerij begonnen. Wij, Jan en Arie Pluim, de zonen van Tinus, hebben het bedrijf in de jaren negentig langzamerhand overgenomen.

Van kalverhokken naar houtzagerij

In 1967 begonnen onze vader en oom met het familiebedrijf Pluim door veeverblijven te maken, en dan vooral kalverhokken. Daar was in de tijd grote vraag naar. De gebroeders Pluim maakten de hokken van douglas- en larikshout. Het benodigde bezaagde hout  werd ingekocht.

Al in 1970 besloten de broers om alleen de rondhoutstammen in te kopen en deze zelf te gaan verzagen. Daarmee was de oprichting van Houtzagerij Pluim een feit. In het begin werd gewerkt met een bandzaag. Later met een raamzaag. 

De verhuizing van de houtzagerij van het centrum van Otterlo naar de nieuwe locatie  aan de Apeldoornseweg 210 liet lange tijd op zich wachten. Dat gaf ons als nieuwe generatie de mogelijkheid om na te denken over ons product en over onze wensen ten opzichte van het productieproces.

Een van die wensen was een bandzaagmachine die het hout sneller kon verwerken én die daarbij meer lengte aan zou kunnen. We kregen de kans om een jongere en moderne bandzaag over te nemen van een Duits bedrijf: de Roboquad. De Roboquad kan rondhout verwerken tot balken of planken tot 9,5 meter lengte. Het demonteren van deze machine in Duitsland nam drie weken in beslag. Het opbouwen van deze gigant onder de zaagmachines in onze gloednieuwe hal aan de Apeldoornseweg duurde bijna vier maanden. 

De verhuizing naar ons nieuwe pand viel samen met de ingebruikname van de Roboquad: de enige Roboquad in Nederland. We zijn heel trots op dit resultaat en beseffen dat we deze belangrijke stap voor ons bedrijf niet hadden kunnen nemen zonder onze trouwe klantenkring en vaste leveranciers, vaak al van het eerste uur. Veel dank!

Benieuwd naar de Roboquad? Op de pagina productieproces vindt u een filmpje met de Roboquad in bedrijf. En natuurlijk bent u altijd welkom om met eigen ogen te zien wat onze houtzagerij te bieden heeft. Bel (0318) 591 260 voor een afspraak of mail info@houtzagerijpluim.nl.