Afspraak maken? Bel 0318 591 260

Onze producten

Houtzagerij Pluim levert uniek fijnbezaagd hout (douglas en lariks, ook wel lork of larix genoemd) van hoogwaardige kwaliteit. Door de verwerking met onze Roboquad zaagbandmachine blijft de natuurlijke structuur en de mooie tekening van het hout goed zichtbaar, in tegenstelling tot fijnbezaagd hout dat met bijvoorbeeld cirkelzagen bewerkt is.

Op aanvraag kunnen wij regelsxrachelsxpanlatten, palen, balken, planken en schaaldelen leveren tot een lengte van 9,5 meter.

Wij verkopen ook geïmpregneerd naaldhout. Onbehandeld is ons naaldhout al een duurzaam product dat lang meegaat maar door impregnering wordt het hout nog langduriger bestand tegen verrotting.

Ook verrichten wij loonzaagwerk: u kunt uw boom of bomen bij ons laten verzagen tot de gewenste afmetingen.

Eigenschappen

Hout is mooi om te zien, het heeft een warme uitstraling, het oogt huiselijk. Maar hout doet meer: het isoleert als de beste. Ramen met houten kozijnen en sponningen laten geen koude door (koudebruggen). Duurzaam hout zoals ons lariks en douglas hout, is daarnaast nog eens sterk en watervast. Onbehandeld is de levensduur al 7 tot 10 jaar en daarmee een milieuvriendelijk alternatief voor bijvoorbeeld hardhout. De populariteit van lariks douglas hout neemt dan ook snel toe, ook vanwege de warme kleur en mooie vergrijzing van het hout.  Douglas en lariks behoren tot de hardste en sterkste Europese naaldhoutsoorten en na droging wordt het hout nog harder. De nerven variëren van fijn tot matig grof. Het verschil tussen lariks en douglas hout is miniem. Douglas hout is misschien iets roder, lariks hout oogt meestal iets geler. Douglas zou iets minder snel scheuren dan lariks en de duurzaamheid van lariks zou weer iets beter zijn dan douglas. Maar de verschillen zijn dusdanig klein dat de soorten door elkaar gebruikt worden.

Ons hout wordt aangeleverd door meerdere rondhoutleveranciers. Omdat het douglas en lariks hout behalve duurzaam ook mooi, sterk en hard is kan het houtsoorten als vuren, grenen, eiken en meranti in diverse toepassingen goed vervangen. Staatsbosbeheer heeft zich al jaren tot doel gesteld om meer inlands hout te laten groeien om aan de vraag naar mooi, hard en sterk hout op een duurzame manier te kunnen voldoen (zie ook FSC).

Toepassingen

Vanwege de duurzame eigenschappen van douglas en lariks hout, zijn onze planken, schaaldelen, palen, regels en balken bij uitstek geschikt voor veranda’s, pergola’s, schuttingen en vlonders. En wat te denken van tuinhuisjes, speelhuisjes, tuinmeubilair, terrasoverkappingen en andere vormen van dakbeschot.  Lariks- en douglashout wordt, vanwege de watervastheid ook vaak gebruikt voor schuren en gevelbekleding met rabatdelen of potdekselplanken. Ook heel bekend als hoogwaardige tuinafscheidingen zijn schuttingen van douglas en lariks hout, meestal in de vorm van planken of schaaldelen. De schaaldelen zien er karakteristiek uit vanwege de schorsranden. In klusprogramma’s op televisie wordt niet voor niets veel gebruik gemaakt van douglas hout. Het zal u niet verwonderen dat wij diverse houthandelaren, zagerijen, houtbouwbedrijven en hoveniers tot onze opdrachtgevers mogen rekenen. Vanwege de watervaste eigenschappen wordt lariks en douglas hout vaak gebruikt voor waterwerken, beschoeiingen en damwanden.

Maar niet alleen voor buiten, ook voor binnen is ons hout bijzonder geschikt, bijvoorbeeld voor  lambrisering en andere vormen van wandbekleding, voor vloeren en plafonds. Hout van lariks en douglas is uitstekend geschikt voor dragende constructies. Voor regels of ribben c.q. rachelwerk is het dan ook goed te gebruiken. Voor het grotere werk kan ook gedacht worden aan rechte gebinten (gordingen, spanten en sporen) die een gebouw, hal of kerk een grootse en tegelijk warme uitstraling geven. Vanwege de fijne bezaging door de Roboquad wordt dit effect nog versterkt omdat de natuurlijke tekening van het hout goed zichtbaar blijft.